OddEgilValderhaug © 2011

 

Klippfisk til spillerne i Tippeligaen

Norges Sjømatråd går nye veier for å markedsføre klippfisk og bacalao. Før seriestart inviterte Norges Sjømatråd spillere og støtteapparat i Aalesunds Fotballklubb til et havets festbord som bugnet av retter der klippfisk var det dominerende råstoffet.  

Les meir...

 

Snurrevadfiske på Sunnmørskysten

Klokka var tre på natta då vi la ut frå kaia og stemna mot fiskefeltet. Berre den jamne dunkinga frå maskina, ei Volvo Penta, braut stillheita i den lyse mainatta. Målet var felta vest i havet for Alnes på Sunnmøre, av lokalkjende fiskarar berre kalla for ”utafor bødane”.  Her skulle vi drive snurrevadfiske etter torsk og hyse. Vel ute på feltet kunne vi skimte silhuetten av fugleøya Runde.

Les meir...

 

Helsekost av haibrusk og krem av torskesæd

Tradisjonelt er det klippfisk og spekesild vi forbinder med mat basert på råstoff fra havet. Men ei ny tid med andre måter å leve på, har nå åpnet nye og spennende marked  for helsekost basert på råstoff frå havet. Ellingsøya ved Ålesund har i generasjoner vært en sentral aktør innen produksjon av klippfisk, men nå har produksjon av helsekost også blitt en viktig industri på Sunnmøre.

Les meir...

 

 

 

Peter Møller revolusjonerte
tranproduksjonen

1/3 del av Noregs befolkning
drikker tran, og 99 % av oss kjenner
til varemerket Møllers Tran. Men
svært få vet at det var Peter Møller som revolusjonerte tranproduksjonen. Han startet sitt industrieventyr i en liten sjøbu på øya Giske utenfor Ålesund i 1853

Les meir...

 

Ship Equip kjøpes opp av Inmarsat Plc.

Ledende Maritim VSAT spesialist kjøpes opp av global maritim markedsleder innen satellitt-kommunikasjon.
Ship Equip International AS (“Ship Equip”) og Inmarsat plc (LSE: ISAT) annonserer en avtale der Inmarsat kjøper Ship Equip for totalt NOK 900 millioner.

Les meir...

 

Dødsstraff for å produsere klippfisk

Klippfisk er et relativt nytt produkt her i landet, i alle fall dersom vi sammenligner med tørrfisk som har vært produsert helt tilbake til vikingtida, og trolig enda lenger tilbake. Det var en Nederlender som først startet produksjon av klippfisk i Norge for vel 300 år siden. Og i snart 200 år hadde utlendinger full kontroll over norsk klippfiskproduksjon, og det var forbundet med dødsstraff for nordmenn å tilegne seg denne kunnskapen.
Les meir...